فهرست مطالب
برخی از افراد یادگیری ترکیبی را به عنوان ترکیب روش های متنوع آموزش شناسایی می کنند. اما، دیکشنری آموزش آکسفورد، این کلمه را به معنای آموزش یک مبحث در کلاس با استفاده از تکنولوژی های مختلف معرفی می نماید. مدل های یادگیری ترکیبی در فرم ها و مدل های مختلفی ارائه می شوند. شما می توانید از راه های مختلفی برای انتخاب آموزش صحیح برای کودک خود استفاده کنید. امروز ما قصد داریم یادگیری ترکیبی که در آکادمی یاسان از آن بهره میبریم را برای شما شرح دهیم .
یادگیری ترکیبی چیست؟
یادگیری ترکیبی گزینهای انعطافپذیرتر است که دستورالعملهای کلاسهای سنتی را کاملا یا تا حدودی با جلسات آنلاین تعاملی جایگزین میکند و با سیستم مدیریت یادگیری خودخوان (self-paced Learning Management System (LMS)) که معروفترین این پلتفرمها در دنیا سیستم مودل (Moodle) میباشد، ترکیب میشود. در این کلاسها دانشآموزان یا شرکتکنندگان میتوانند از هر جایی در دنیا با معلم یا همکلاسیهای خود ارتباط برقرار کنند، و به علاوه میتوانند دورههای خودخوان خود را در محیطی آرام و با استفاده از سیستم LMS بگذارند.
مدل چرخشی در یادگیری ترکیبی
این مدل، به دانش آموزان اجازه می دهد تا پلن های یادگیری خود را مدام عوض کنند. این عمل بر روی یک برنامه ثابت رخ می دهد. یکی از همین پلن ها، آموزش مجازی یا آنلاین می باشد. دانش آموزان برنامه متنوع از آموزش حضوری، آموزش گروه، آموزش شخصی و آنلاین خواهند داشت. مدل چرخشی چهار نوع مختلف خواهد داشت.
- مدل ایستگاهی: بچه ها ایستگاه یادگیری خود را مدام عوض می کنند. آنها بر روی یک برنامه ثابت قرار گرفته اند. یکی از همین ایستگاه ها آموزش آنلاین است.
- مدل آزمایشگاهی: این مدل، شباهت های خیلی زیادی با مدل ایستگاهی دارد. بچه ها طبق یک برنامه مشخص شده چرخش را انجام می دهند. مهم ترین تفاوت این مدل این است که آموزش کامپیوتری بر روی یک کامپیوتر آزمایشگاهی صورت می گیرد.
- مدل فردی: همانطور که از نام این مدل پیداست، این مدل از آموزش ترکیبی چرخشی به کودکان اجازه می دهد تا بر اساس برنامه شان پلن آموزش را بچرخانند. آنها بر اساس گروه عمل نمی کنند و انفرادی فعالیت خواهند کرد.
- کلاس چرخشی: این مدل از آموزش به کودکان اجازه می دهد تا درون خانه به صورت آنلاین درس را یاد بگیرند. در این مدل از آموزش، خانه کلاس درس دانش آموز است.
مدل انعطاف پذیر
در این مدل از یادگیری ترکیبی، قسمت عمده آموزش مربوط به کلاس های مجازی و آنلاین می باشد. هرچند دانش آموزان می توانند یه جای آموزش مجازی، کلاس حضوری و رو در رو را انتخاب نمایند. مدل انعطاف پذیر به بچه ها اجازه می دهد تا بر روی برنامه یادگیری خود کنترل بیشتری داشته باشند. چرا که آنها بر روی پلتفرم های مجازی یاد گرفته و هر وقت که به معلم خود نیاز داشتند به سراغ او خواهند رفت.
مدل غنی شده آموزش مجازی
این گزینه یادگیری ترکیبی به کودکان این اجازه را می دهد تا بیشتر بر روی دوره های آموزشی خود تمرکز داشته باشند. کودکان در این مدل یادگیری بیشتر به صورت آنلاین آموزش دیده و فقط در صورتی که لازم بود و یک مبحث خیلی دشوار بود آموزش حضوری دریافت خواهند کرد. در این مدل، دانش آموزان به حضوری روزانه نیازی ندارند.
بیشتر انواع آموزش مجازی غنی شده با آموزش های آنلاین تمام وقت شروع شدند. سپس با گذشت زمان، آنها به یادگیری ترکیبی تبدیل شدند تا بچه ها بتوانند تجربه های ضروری مربوط به حضور در مدرسه را نیز درک نمایند. آنها برای انجام پروژه های مختلف به مدرسه مراجعه خواهند کرد.
مدل La cartel در یادگیری ترکیبی
این مدل به دانش آموزان اجازه می دهد تا جدا از آموزش حضوری، یک دوره آنلاین نیز داشته باشند. این مدل می تواند یک گزینه عالی برای دانش آموزان باشد تا فرصت های یادگیری بیشتری داشته باشند. آنها می توانند به دوره هایی دسترسی داشته باشند که مدرسه ها آنها را آموزش نمی دهند.
ماهیت هر مدل از آموزش ترکیبی، ترکیب شدن دو سبک مختلف از یادگیری می باشد.
- آموزش سنتی که در آن کودکان در کلاس درس حضور داشته و مطالب آموزشی را به صورت مستقیم از معلم دریافت می کنند.
- آموزش الکترونیکی مدرن که در آن کودکان از طریق اینترنت و با استفاده از پلتفرم های مختلف مطالب را یاد می گیرند.
در این مقاله، ما بر روی عملکردی تاکید داریم که بخشی از کلاس های حضوری و بخشی از کلاس های آنلاین را در بر می گیرد.
مدل معکوس در یادگیری ترکیبی
در این کلاسها، که یک نوع مدل آموزشی محسوب میشوند، جای ارائهها و تکالیف دانشآموزان با یکدیگر عوض میشود. ارائههای کلاس درس در منزل و به صورت آنلاین یا پادکستهای ویدیویی در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد. بعد از تماشای این فیلمهای آموزشی، دانشآموزان میتوانند با یکدیگر در محیطی مانند فُروم یا تالارهای پرسش و پاسخ با یکدیگر صحبت کرده و یا سوالات خود را در مورد دروس ارائه شده در فیلمهای آموزشی آنلاین یا آفلاین با یکدیگر مطرح کنند.
تکالیف نیز در کلاس درس کامل میشوند و میتوانند فعالیتهای تعاملی یا گروهی را در برداشته باشند (فعالیتهایی مانند استراتژیهای دانش آموز محور، مباحثه، یادگیری مبتنی بر حل مسئله و…). معلم نیز در کلاس با دانشآموزان تعامل داشته و صرفاً به صورت یک راهنما با آن ها ارتباط برقرار می کند.
مزایای یادگیری ترکیبی
همانطور که در مدل های بالا مشاهده کردید، فرم های مختلفی از یادگیری ترکیبی موجود است که دانش آموزان می توانند از آنها استفاده کنند. اما چرا باید از مزایای آموزش شخصی قدیمی و سنتی دور شویم؟ بیایید دلایل این مبحث را بررسی کنیم.
انعطاف پذیری
یکی از بزرگترین و مهم ترین مزایای یادگیری ترکیبی، انعطاف پذیر بودن آن برای معلمان و دانش آموزان یا کودکان می باشد. معلمان می توانند در مورد نحوه ارائه مباحث آموزشی با خیال راحت تصمیم بگیرند. کودکان بسته به دو نوع، می توانند در هر محیط و موقعیتی که راحت تر هستند، مباحث آموخته شده را فرا گیرند.
مناسب برای زبان آموزان
یادگیری ترکیبی می تواند برای انواع زبان آموزان مناسب باشد. کودکان هر کدام ذهن و شخصیت منحصر به فردی دارند. آنها می توانند اطلاعات مختلفی را حفظ نمایند. برخی از کودکان بصری هستند، برخی از کودکان شنوایی بوده و برخی از کودکان هم میتوانند حرکتی باشند. هیچکس نمی تواند استعداد های دیگری را کود کند. به همین دلیل، سبک یادگیری ترکیبی، به کودکان اجازه می دهد تا راهی که دوست دارند را انتخاب کنند. آنها حتما باید روش های حضروی که بازدهی پایینی دارند را انتخاب کنند. آنها با خیال راحت می توانند همه نیاز های افراد را بر آورده نمایند.
یکنواخت نشدن فضای یادگیری
کار کردن در یک محیط خاص، انجام یک کار در روز برای چند سال و نگاه کردن به یک منظره برای مدت زمان طولانی، می تواند به شدت سخت باشد. کودکان بازه کوتاهی را می توانند کاملا متمرکز باشند. در نتیجه، تصور کنید که انجام تکالیف مدرسه در یک مکان روزانه و به مدت چند سال چقدر می تواند زجر آور باشد. بالاخره همه ما مدرسه رفته ایم و از وضعیت مدارس خبر داریم. یادگیری ترکیبی اجازه می دهد تا مدرسه در محیط های مختلف صورت گیرد. این تغییرات در سرعت و مکان، می تواند کودکان را درگیر نماید.
کودکان به اندازه ظرفیت خودشان کار میکنند
تمام کودکان از ظرفیت های متفاوتی برخوردار هستند و این تفاوت ظرفیت های در سبک سنتی کلاس ها می تواند باعث ایجاد مقایسه هایی شود که برای کودکان اثرات مخربی داشته باشد و باعث کاهش اعتماد به نفس آنها شود .
با استفاده از آموزش ترکیبی کودکان بدون مقایسه شدن فعالیت های آموزشی را انجام می دهند. این ویژگی می تواند به شدت مهم باشد.
چالش های یادگیری ترکیبی
در اولین مرحله، کار با تکنولوژی می تواند هم برای دانش آموزان و هم برای معلمان به شدت سخت باشد. از آنجایی که مقدار زیادی از یادگیری ترکیبی تحت کلاس های آنلاین میگذرد، همه افراد باید ابزار ها و لوازم ضروری داشته باشند تا بتوانند فعالیت های مورد نظر خود را در بهترین حالت و شرایط ممکن انجام دهند. یادگیری با استفاده از تکنولوژی تا وقتی خوب است که خود تکنولوژی هم در سطح بالایی قرار داشته باشد.
به علاوه، حفظ توجه و علاقه کودک به یادگیری با استفاده از یادگیری ترکیبی کمی سخت است. در یک محیط کلاس سنتی که با استفاده از آجر ساخته شده است، برای معلمان بررسی وضعیت دانش آموزان راحت تر است. آنها خیلی راحت تر می توانند بررسی کنند که دانش آموزان درس را دنبال می کنند یا نه. اما در مورد کلاس از راه دور این قانون برقرار نمی باشد. کودکان می توانند برای یافتن فضایی آرام برای کار در خانه تلاش کنند. همچنین، این مسئله اگر که کودکان خواهر یا برادر داشته باشند دشوار تر می شود. اگر شما در خانه کار می کنید و یا اینکه کار در خانه را تجربه کرده اید، دقیقا متوجه منظور ما خواهید شد.
علاوه بر این، یادگیری از راه دور می تواند غیرفعال باشد. برای این آموزش کودک باید جلوی کامپیوتر یا لپ تاپ خود بنشیند و مطالب درسی را خودش بخواند. درک برخی از دروس همچون ریاضی، با استفاده از این روش آموزشی به شدت دشوار است. آموزش ریاضی به مشارکت و کلاس های فعال نیاز دارد. در نتیجه، این امر می تواند برای کودکان خیلی دشوار باشد. قبل از شروع یادگیری آنلاین یا مجازی، درک این مشکلات می تواند به شما کمک کند تا استراتژی های قوی را برای آموزش حداکثری طراحی کنید. این استراتژی های یادگیری اهمیت به شدت بالایی خواهند داشت. در صورتی که شما قصد دارید که کودکتان را وارد دنیای آموزش ترکیبی کنید، باید به یک سری نکات خاص توجه داشته باشید.
ساخت یک محیط مناسب برای کلاس
یکی از اولین اقدام هایی که شما باید به هنگام استفاده از یادگیری ترکیبی از آن استفاده کنید، ایجاد یک فضا یا محیط آموزشی مناسب درون خانه می باشد. در یک حالت خوب و ایده آل، شما می خواهید که در یک مکان آرام یعنی اتاق فرزند خود این محیط را ایجاد کنید. در اتاق فرزند، خواهران و برادران به راحتی وارد نمی شوند. شما همچنین باید از اتاقی استفاده کنید که به نور طبیعی دسترسی دارد. نور خورشید فواید زیادی همچون بهبود تمرکز، خواب بهتر و بهبود سلامت بدنی را به همراه دارد.
همچنین، شما باید لوازم اولیه برای کودک خود فراهم کنید. از جمله این لوازم می توان به میز، صندلی، کامپیوتر، کاغذ، دفتر و … اشاره کرد. بهتر است که شما تلویزیون و تلفن را از محیط آموزشی کودک خود دور کنید تا برای آموزش مشکلی به وجود نیاید و کودکتان بتواند همه تمرکز را بر روی درس خود بگذارد.
دریافت تکنولوژی مورد نیاز
همانطور که در بالا به این مسئله اشاره کردیم، شما باید فناوری های لازم را در اختیار داشته باشید. بدون استفاده از فناوری های لازم، آموزش ترکیبی غیر ممکن است. در نتیجه، قبل از شروع شما باید مطمئن شوید که سرویس اینترنت خانگی شما به اندازه کافی و مناسب سریع می باشد. همچنین، شما باید از لگ و تاخیر در زمانی که کلاس آنلاین برقرار است، جلوگیری کنید.
در ضمن، شما باید پلتفرمی را برای آموزش مجازی انتخاب کنید که بازدهی بالایی دارد. شما نباید از پلتفرم های ضعیف یا معمولی استفاده کنید. تکنولوژیهای بسیاری متنوعی در این حوزه وجود دارند که میتواند یادگیری ترکیبی را در کلاسهای درسی فراهم کند، که ما به معرفی چند مورد از این تکنولوژی ها می پردازیم :
1- Khan Academy:
وبسایت khan academy به صورت رایگان هزاران ویدیوی آموزشی و تمرینات متنوع و تعاملی را تقریبا در بسیاری از موضوعات در خود جای داده است.
این وب سایت یکی از گزینههایی است که میتواند در کلاسهای درس استفاده شود و حتی معلم میتواند با ایجاد حساب (اکانت) کلاس خود در آن، پیشرفت دانشآموزان را با استفاده از دادههای خروجی از تمرینات انجام شده رصد کند. همچنین این دادهها علاوه بر نقاط ضعف، نقاط قوت دانشآموزان را نیز نشان میدهد. دانشآموزان نیز با دریافت امتیازات و مدالها انگیزه بسیار بالایی را دریافت خواهند کرد و از همه مهمتر مشاهده پیشرفت خود به صورت کاملا ملموس به اهداف مشخص و محتوای تعیین شده، انگیزه دو چندانی را در آنها ایجاد خواهد کرد.
2- مودل (Moodle):
مودل یک سیستم مدیریتی برای دورهها میباشد که به معلمان قابلیتهای فراوانی مانند بارگزاری تکالیف، ویدیوها و … را میدهد. دانشآموزان نیز میتوانند با استفاده از تالارهای پرسش و پاسخ، پیامهای شخصی و … با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
نمرات دانشآموزان نیز در همین سیستم ثبت شده و آنها میتوانند بازخوردی از عملکرد خود را توسط معلم در همان جا ببینند. در صورتی که مودل همراه با جلسات حضوری اجرا شود، میتواند تاثیرات بسیار مثبتی را با خود به همراه داشته باشد.