چگونه اعتماد به نفس کودکان را تقویت کنیم ؟

اعتماد به نفس کودکان از جمله دغدغه های بسیار مهم برای والدین می باشد. همه ی ما می دانیم که وجود احساس ارزشمندی و اعتماد به خود می تواند چه تاثیری در زندگی یک کودک داشته باشد. قطعا هر پدر و مادری دوست دارد تا فرزندش قدرت های وجودی خویش را باور کرده و زندگی موفقی داشته باشد. اعتماد به نفس کودکان، شادی، سلامتی و موفقیت را به ارمغان می آورد. در اغلب بحران ها و چالش های زندگی کودکی موفق می شود که بیشتر به باورهای خودش اطمینان دارد. همچنین این افراد عقده های کمتری را نسبت به دیگران دارند.

7 راهکار برای افزایش اعتماد به نفس کودکان

مسئولیت پذیر بودن از دیگر ویژگی کودکان با اعتماد به نفس می باشد. قبل از هر چیز باید پذیرفت که در درجه اول والدین و در درجه دوم سیستم آموزشی و معلمین نقش بسیار مهمی را در تقویت اعتماد به نفس کودکان دارند. با توجه به این موضوع هفت مورد بسیار مهم برای تقویت اعتماد به نفس کودکان در زیر ذکر می شود.

7 مورد برای تقویت اعتماد به نفس کودکان

1. به بازی کودک خود بپیوندید
2. تمرین و تکرار کارهای مورد علاقه کودک خود را تشویق نمایید.
3. کودک را با سیستم STEM آشنا کنید.
4. نتیجه گرا نباشید، کودک خود را برای تلاشش تشویق کنید.
5. به آرامی اشتباهات او را تذکر دهید.
6. کودک خود را به چالش بکشید
7. تا حد امکان به کودک خود کمک نکنید.

به بازی کودکان خود بپیوندید

مورد اول برای تقویت اعتماد به نفس کودکان ملحق شدن به بازی آن ها است. معمولا اغلب بچه ها از بازی کردن با والدین خود لذت می برند. در یک بازی که به انتخاب فرزندتان است، شرکت کنید. این کار سبب می شود تا در آینده فرزند شما در کارهای تیمی فرد موفق تری باشد.این کار سبب ایجاد صمیمیت بیشتر بین والد و فرزند نیز می گردد. سعی کنید همان بازی را انجام دهید که کودک انتخاب کرده است. اگر سعی در تغییر بازی نمایید، کودک این تصور را پیدا می کند که انتخاب های اشتباهی انجام می دهد.

اگر فرزند شما هر بار شما را به بازی عروسک بازی، یک بازی کامپیوتری یا لگو دعوت می کند هیچ اشکالی ندارد. هر بار همان بازی را با او انجام دهید و سعی نداشته باشید تا در بازی ها تغییر و تنوع ایجاد نمایید. معلمان نیز می توانند از این ترفند استفاده کنند و انتخاب فعالیت ها و بازی های کلاس دانش آموزان را برعهده ی آنها بگذارند . این کار باعث می شود کودک احساس ارزشمند بودن و موفقیت بکند .

در یک بازی که به انتخاب فرزندتان است، شرکت کنید.

تمرین و تکرار کارهای مورد علاقه کودک خود را تشویق نمایید

هر کار و بازی که کودک به آن علاقه مند است، او را نسبت به انجام مداوم و تمرین آن تشویق نمایید. به طور مثال اگر کودک شما به ورزش شنا علاقه مند است حتما او را نسبت به شرکت در کلاس های آخر هفته تشویق نمایید. برخی از کودکان علاقه ی بسیاری به آشپزی کردن دارند. در این صورت حتما وقتی را برای تمرین و انجام آشپزی اختصاص دهید. سعی کنید این علاقه مندی ها را از مراحل ابتدایی شروع نموده و کم کم پیشرفته تر کنید. این مورد رابطه مستقیمی با افزایش اعتماد به نفس کودکان دارد.

در صورتی که شما از علاقه مندی کودک خود حمایت کنید به تدریج احساس امنیت در او نسبت به توانمندی هایش افزایش می یابد. این کار تاثیر بسیار زیادی در افزایش اعتماد به نفس کودکان دارد. نکته ی بسیار مهم در این باره این است که نباید کودک را تحت فشار قرار دهید و برای تمرین و تکرار کاری اجبار به کار ببرید. حتما در انجام این کار خواسته و علاقه ی کودک خود را در نظر بگیرید. اعتماد به نفس کودکان در صورتی که به اجبار وادار به کاری شوند، تضعیف می گردد. پس دقت کنید تا در انجام این کار زیاده روی نکنید.

آشنایی با سیستم  STEM برای افزایش اعتماد به نفس کودکان 

خب قبل از هر چیز باید سیستم STEM را تعریف نماییم. تمامی بازی ها و کارهایی که به وسیله ی کدنویسی و حل مسئله انجام می شوند در گروه STEM قرار دارند. انواع بازی های رباتیکی، مهندسی، لگو و سایر بازی ها از این روش پیروی می کنند. یک ساختمان سازی ساده را در نظر بگیرید. این بازی ساده نیز در گروه کدنویسی قرار دارد و کودک با دانستن نکات و حل کدهای ساده می تواند ساختمانی را بسازد. وارد شدن به این سیستم اعتماد به نفس کودکان را افزایش می دهد.

بازی هایی که مربوط به کدنویسی هستند، خلاقیت، منطق و ریاضی را در خود دارند. کودک با انجام این بازی ها در واقع اقدام به حل مسئله می نماید. توانایی حل مسئله از جمله موارد بسیار مهم و تاثیرگذار در اعتماد به نفس کودکان می باشد. حل مسئله یک مهارت بسیار مهم در زندگی می باشد. کودک با حل مسئله یاد می گیرد تا با چالش ها روبرو شده و خود را با محیط و وقایع سازگار نماید. توانایی غلبه بر ناملایمات یکی از مهارت های مهم زندگی است که حتما باید به کودک خود آموزش دهید.

توجه داشته باشید کودکانی که بیشتر تحت حمایت والدین هستند و در هنگام مواجه با چالش ها اجازه ی حل و روبرو شدن با آن ها را ندارند از اعتماد به نفس پایینی برخوردار خواهند بود. هر چقدر مهارت حل مسئله و مواجه شدن با مشکلات را به کودک خود بیاموزید در آینده راحت تر خواهید بود. تمامی روانشناسان به والدین توصیه می کنند تا از حمایت دائم کودک خود دست بردارند. اعتماد به نفس کودکان زمانی افزایش می یابد که کودک یاد بگیرد چگونه از تنگنا و ناملایمات خارج شود. این مورد یک موضوع بسیار مهم می باشد.

احساس ارزشمندی در کودکانی که حل مسئله را یاد گرفته اند بیشتر از سایر کودکان می باشد. انجام بازی های کدنویسی و ورود به سیستم STEM تاثیر بسیار زیادی بر توانایی حل مسئله کودکان خواهد گذاشت. با انجام این نوع بازی ها کودک یاد می گیرد تا در زندگی واقعی نیز در صورت مواجه شدن با مشکلات برای حل و رفع آن تلاش نماید. اعتماد به نفس کودکان و افزایش آن سبب می شود تا در آینده افراد راحت تر با مشکلات زندگی خود مواجه شوند. بچه های دارای اعتماد به نفس از رویارویی با مشکلات نمی ترسند و بعد از حل هر مسئله ای احساس قدرت و توانایی بیشتری می کنند.

نتیجه گرا نباشید، کودک خود را برای تلاشش تشویق کنید

کودک در هر بازی و علاقه مندی که دارد ممکن است با شکست روبرو شود. به طور مثال فرض کنید فرزند خود را به کلاس نقاشی فرستادید و او در کشیدن نقاشی موفق نبوده است. در این شرایط نباید به دلیل شکست کودک خود را مواخذه کرده و احساس ناامیدی را به او انتقال دهید. هر انسان ممکن است در تمام علاقه مندی های خود دچار شکست شود. این مورد یکی از مهم ترین موارد درباره ی اعتماد به نفس کودکان می باشد.

در صورتی که نتیجه گرا باشید و بعد از هر بار شکست رفتار نامناسبی با او داشته باشید کودک از تلاش برای انجام علاقه مندی هایش دست برخواهد داشت. اگر این حس را به کودک انتقال دهید که میزان ارزشمندی او برابر با میزان پیروزی های او است، در آینده کودک با اعتماد به نفسی نخواهید داشت. به عنوان والدین باید برای تمامی تلاش های فرزند خود ارزش قائل شوید و از او قدردانی کنید. اعتماد به نفس کودکان در این شرایط افزایش می یابد. با رعایت این مورد آینده ی درخشانی برای فرزندتان خواهید ساخت.

نباید به دلیل شکست کودک خود را مواخذه کنید

به آرامی اشتباهات آن ها را تذکر دهید

توجه داشته باشید که به عنوان والدین باید در مواقع و شرایط لازم اشتباهات کودکتان را گوشزد کنید. تذکر اشتباهات باید به روش درست انجام گردد و موجب بهبود استعدادهای او شود. برخی به اشتباه این تصور را دارند که باید به صورت دائم و همیشگی کودک خود را تحسین نمایند ولی باید بدانید که این کار اصلا صحیح نیست و حتما باید در مواقع لازم اشتباهات کودک را به او گوشزد نمود. تحسین دائمی سبب ایجاد خودشیفتگی در کودکان می شود و این موضوع باعث ایجاد آسیب های فراوانی به روح و روان و اعتماد به نفس کودکان می گردد.

پیشنهاد مطالعه: مهار استرس در کودکان

تذکر دادن اشتباهات حتما باید با لحن آرام و ملایم و به جا انجام گردد. مثلا در صورتی که فرزند شما علاقه ی زیادی به نقاشی دارد و در هنگام رنگ آمیزی دچار اشکال می شود حتما باید تذکر دهید که از خط خارج نشود. این کار باعث بهبود رنگ آمیزی و استعداد او می گردد. همچنین کودک با مشاهده پیشرفت خود اعتماد به نفس بیشتری را به دست می آورد. در انجام انواع ورزش ها نیز بهتر است نکات لازم را تذکر دهید. از جمله ی این بار بهتر انجام بده بپرهیزید و نکات را به صورت دقیق به کودک گوشزد نمایید. رعایت این مورد اعتماد به نفس کودکان را بهبود می بخشد.

تحسین دائمی سبب ایجاد خودشیفتگی در کودکان می شود

برای افزایش اعتماد به نفس کودکان آن ها را به چالش بکشید

به چالش کشیدن کودک از دیگر موارد برای افزایش اعتماد به نفس کودکان می باشد. یک کلاس آموزشی موسیقی، ورزش یا هر چیز دیگری می تواند چالشی برای فرزند شما ایجاد نماید. کودک با انجام کارهای تیمی و خارج از خانه یاد می گیرد تا چگونه با مشکلات روبرو شود. در واقع چالش ها فرصت های طلایی برای افزایش اعتماد به نفس کودکان می باشد. در خانه نیز می توانید وظایفی را به فرزندتان محول نمایید و او را به چالش بگیرید.

تا حد امکان به کودک خود کمک نکنید

اغلب والدین با حس حمایتی که نسبت به فرزندان خود دارند، تلاش می کنند تا در انجام کارهای مربوط به فرزندان کمک نمایند. این کمک سبب می شود تا کودک به مرور به خود و توانایی های خودش اعتماد نداشته باشد. حمایت دائمی والدین از کودکان سبب تضعیف اعتماد به نفس کودکان می گردد. بهتر است کمک های غیر ضروری را انجام ندهید تا کودک به توانایی های خود اعتماد نماید. باید به فرزند خود این اجازه را دهید تا خودش از پس کارها برآمده و با آن ها روبرو شود.

چالش ها فرصت های طلایی برای افزایش اعتماد به نفس کودکان می باشد.

نتیجه گیری درباره ی موضوع اعتماد به نفس کودکان

تمام 7 مورد ذکر شده راهکارهایی عالی برای افزایش اعتماد به نفس کودکان می باشد. کودکان با توانمندی های بسیاری به دنیا آمده اند. والدین با رفتار صحیح می توانند سبب افزایش و یا کاهش اعتماد به نفس آن ها شوند. باور کنید کودک شما قادر به یادگیری و انجام کارهایی است که شما فکرش را هم نمی کنید. ایجاد حس ارزشمندی و اعتماد به نفس در فرزندتان سبب موفقیت های بزرگ در زندگی و بزرگسالی او خواهد شد. بهتر است با تمرین و تکرار این راهکارها رفتار صحیح را اجرا نمایید. توجه داشته باشید که یک انسان برای داشتن یک زندگی سالم و رسیدن به موفقیت نیاز به اعتماد به نفس دارد. پس توجه به این موضوع از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد.

منبع: codakid

خروج از نسخه موبایل