زبان برنامه‌نویسی PHP (پی اچ پی) چیست؟

زبان برنامه‌نویسی PHP (پی اچ پی) یک زبان منبع باز (Open Source) در سمت سرور است. کاربرد این زبان برنامه نویسی برای توسعه وب بوده که تعداد خیلی زیادی از توسعه‌دهندگان از آن استفاده می‌کنند.
زبان PHP یک زبان همه منظوره (General Purpose Language) است. و این یعنی بهره‌مندی از آن در ساخت پروژه‌های فراوان مانند رابط کاربری گرافیکی (GUI).
در این مقاله با دنیای PHP، نحوه کار کردن و همچنین خصوصیات آن آشنا خواهید شد. و در پایان مقاله شما می‌توانید اولین برنامه Hello World خود با این زبان را ایجاد کنید.

PHP به چه معناست؟

در ابتدای کار PHP مخفف Personal Homepage بود. اما در حال حاضر اختصار یافته Hypertext Preprocessor است. (از آنجایی که کلمه در ابتدا مخفف بوده، معنی کلمه ی کامل از مخفف آن پیروی نمی کند.)
حدود ۲۶ سال پیش اولین نسخه PHP ایجاد گردید. و ورژن ۸ آخرین نسخه آن تا الان (۲۰۲۲) است که در نوامبر ۲۰۲۰ منتشر شد. البته نسخه ۷ زبان PHP پرکاربردترین نسخه مورد استفاده است.

پی اچ پی بر روی موتورهای مختلفی از جمله Zend، ماشین مجازی هیپ هاپ (HPVM) و Parrot اجرا می‌شود، که در میان آنها Zend محبوبیت بیشتری دارد.
بیشترین استفاده از PHP در ساخت وب سرور است. این زبان روی مرورگر اجرا می‌شود، همچنین قابلیت اجرا شدن در خط فرمان(cmd) را هم دارد. و برای زمان‌هایی که دوست ندارید کدهای خروجی را در مرورگر مشاهده کنید می‌توانید از ترمینال استفاده نمایید.

مزایای زبان برنامه‌نویسی PHP

این زبان محبوب بیش از ۱۵ سال است که برای سرورهای وب استفاده می‌شود. زبان PHP مزایای فراوانی دارد که به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:

چه کسانی از PHP استفاده می کنند؟

شرکت‌های معروف فراوانی برای اجرای سرورهای خود از زبان برنامه‌نویسی PHP استفاده می‌کنند که به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

آیا زبان برنامه‌نویسی php در حال مرگ (منسوخ شدن) است؟

یکی از مباحثی که امروزه مطرح می‌شود بحث منسوخ شدن زبان PHP است. و دلیل آن هم ظهور زبان‌های دیگر سمت سرور مانند جاوا اسکریپت (Node JS)، پایتون، گلانگ و … است. ولی آیا این سؤال درست است و PHP در حال مرگ است؟
پاسخی که وجود دارد قطعاً خیر است چرا که در حال حاضر حدود ۸۰ درصد از وب‌سایت‌های دنیا روی سرورهایی اجرا می‌شوند که با زبان برنامه‌نویسی PHP ایجاد شده‌اند. و این یعنی از هر ۱۰۰ وب‌سایت، ۸۰ مورد از آنها با زبان PHP توسعه پیدا کرده‌اند. هر چند هنوز هم برخی از افراد مدعی هستند که استفاده و محبوبیت این زبان رو به کاهش است.

از نظر شغلی هم کسانی که به زبان PHP مسلط هستند در مقایسه با برنامه‌نویسان زبان‌های دیگر رتبه بالاتری دارند. و می‌توانند با ساخت افزونه‌ها و قالب‌های وردپرسی درآمد بالایی را کسب کنند. به طور میانگین ۸۶ هزار دلار در سال به توسعه‌دهندگان PHP در آمریکا پرداخت می‌شود.

نحوه نوشتن اولین برنامه Hello World خود در زبان برنامه‌نویسی php

پس از آشنایی با زبان PHP و مزایای آن به سراغ نوشتن اولین برنامه «Hello World» خود خواهیم رفت.
در ابتدا باید PHP روی دستگاه محلی شما نصب شده باشد. برای این منظور می‌توانید با نصب یک سرویس‌دهنده وب مانند زمپ (xampp) که مخفف (Cross-Platform، Apache، MySQL و PHP)یا ومپ (WAMP) که مختصر شده (Windows, Apache, MySQL, and PHP) است این کار را انجام دهید.
xampp را می‌توان روی همه سیستم‌عامل‌ها نصب کرد اما wamp فقط روی ویندوز قابل نصب است. که در این مقاله ما از wamp استفاده می‌کنیم.

سرور wamp یا xampp را باز کرده و اطمینان پیدا کنید که تمامی سرویس‌ها در حال اجرا هستند. اگر شما از wamp استفاده می‌کنید، در قسمت نوار وظیفه لوگوی ومپ باید به رنگ سبز درآمده باشد.

سپس به سراغ درایو c خود رفته و پوشه نصب سرور wamp را پیدا کنید، به عنوان مثال در سیستم ما پوشه wamp64 است. پس از باز کردن این دایرکتوری، پوشه www را باز کرده و یک پوشه با نام دلخواه در آن ایجاد کنید. و سپس پوشه جدید ایجاد شده را با ویرایشگر کد خود باز نمایید.

یک فایل جدید با نام index.php ایجاد نمایید و کدهای زیر را درون آن قرار دهید:

<?php
echo “Hello World”;
?>

در ضمن شما می‌توانید عبارت «Hello World» را درون یک متغیر قرار دهید و با دستور echo آن را نمایش دهید.
در زبان برنامه‌نویسی php (پی اچ پی) متغیر با علامت «$» نمایش داده می‌شود. همچنین تمامی دستورات در این زبان به نقطه ویرگول «;» ختم می‌شوند. البته در جمله آخر می‌توان نقطه ویرگول را استفاده نکرد.

<?php
$greeting = “Hello World “;
echo $greeting
?>

پس از نوشتن کدهای خود، باید آن را در مرورگر اجرا کنید. برای این کار آدرس زیر را در نوار آدرس مرورگر خود بنویسید و سپس دکمه Enter را بزنید.

localhost/the-folder-of-your-php-file/php-file.php

نکته- در صورتی‌که زمپ یا ومپ شما اجرا نشده باشد کدهای شما کار نخواهد کرد.

همان‌گونه که مشاهده می‌کنید کدها با موفقیت در مرورگر اجرا شده‌اند. همچنین شما می‌توانید کدهای PHP را درون HTML نیز قرار دهید که در ادامه یک نمونه از آن را ملاحظه خواهید کرد.

<!DOCTYPE html>
<html lang=”en”>
<head>
<meta charset=”UTF-8″>
<meta http-equiv=”X-UA-Compatible” content=”IE=edge”>
<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″>
<title>PHP Code</title>
</head>
<body>
<h1> This is the result of a PHP Code embedded in HTML</h1>
<?php
$greeting = “Hello World”;
$campers = “Hello Campers”;
echo $greeting;
echo “<br>”;
echo $campers
?>
</body>
</html>

جمع‌بندی

زبان برنامه‌نویسی PHP در توسعه وب کاربردهای فراوانی دارد. توسعه‌دهندگان این زبان درآمد نسبتاً خوبی را دارند هر چند که ارزشمندی و قدرت PHP توسط برخی زیر سؤال می‌رود و مسخره می‌شود. اما، به هیچ وجه به نظر نمی‌رسد که این زبان به پایان خود رسیده باشد.

منبع: freecodecamp

خروج از نسخه موبایل