فهرست مطالب
به دنبال پیشرفت و ارتقای فناوری، تقاضا و پیشنهادات کاری برای یک برنامه نویس خوب بیشتر شده است. اما ویژگی های یک برنامه نویس عالی و متمایز از سایر برنامه نویسان تنها به تسلط به زبان های برنامه نویسی محدود نمیشود؛ بلکه ویژگی هایی همچون تفکر منطقی، توانایی حل مسئله، صبر و انعطاف پذیری، ارتباطات بالا، انطباق پذیری با نیازهای تیم نیز برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس خوب و بدون جایگزین ضروری هستند.
در این مقاله، به بررسی تمام ویژگی هایی که برای ورود به حوزه برنامه نویسی مورد نیاز است خواهیم پرداخت و همچنین برای برنامه نویسان نیز ترفند ها و ویژگی هایی را بیان خواهیم کرد که آنها را نسبت به سایر برنامه نویسان متمایز میکند و آنها را تبدیل به یک برنامه نویس حرفه ای و بدون جایگزین خواهد کرد. اگر در ابتدای مسیر برنامه نویسی قرار دارید در این مقاله با ویژگی هایی که در این مسیر شما را یاری خواهند کرد آشنا خواهید شد و به این نکته پی میبرید که واقعا شما برای برنامه نویسی مناسب هستید؟ و اگر خود را یک برنامه نویس خوب میدانید، ویژگی هایی که در ادامه در مورد آنها بحث خواهیم کرد شما را به چالش خواهند کشید که آیا من یک برنامه نویس خوب هستم؟ برای تبدیل شدن به برنامه نویس خوب چه ویژگی هایی را باید تقویت کنم؟
برنامه نویس خوب کیست؟
قبل از این که بدانید برنامه نویس خوب کیست باید با حوزه برنامه نویسی، پیش نیازهای این حوزه، تاثیر برنامه نویسی در زندگی و… به طور کامل اشنا باشید. پس پیشنهاد میکنم مقاله “برنامه نویسی چیست” را مطالعه کنید.
در دنیای امروز سنجش افراد در میزان موفقیت و مهارت در هر رشته و حوزه ای با تعداد پروژه ها و مشاغلی که با موفقیت پشت سرگذاشته است سنجیده میشود. در برنامه نویسی نیز این امر صادق است و بر اساس همین امرف یک برنامه نویس خوب تنها نباید به ویژگی های فنی خود و تسلط به زبان های برنامه نویسی اکتفا کند. تسلط به زبان های برنامه نویسی یکی از ویژگی هایی است که هر برنامه نویس باید داشته باشد و میتوان گفت این ویژگی در تمامی برنامه نویسان که خود را برنامه نویس خوب میدانند مشترک است. بنابراین برنامه نویسی که تنها مسلط به زبان های برنامه نویسی باشد برنامه نویس خوب و حرفه ای به شمار نمیآید. یک برنامه نویس خوب باید با توجه به نیازهای کاربر و پروژه راه حل های مختلفی را اراده کند و توانایی حل مسئله و تحلیل پروژه بالایی داشته باشد و پس از اجرای این مراحل است که تازه مسئله مهارت کدنویسی مطرح میشود و باید کدهای قابل اجرا برای آن پروژه را بنویسد.
یک برنامه نویس خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
همانطور که متوجه شدید تسلط به زبان های برنامه نویسی، یکی از ویژگی های برنامه نویس خوب است ولی ویژگی های بسیاری مانند مهارت حل مسئله، صبر و… هستند که شما را به یک برنامه نویس خوب و حرفه ای تبدیل خواهند کرد. برای شروع و قدم گذاشتن در مسیر برنامه نویسی و همچنین پیشرفت در این حوزه باید ویژگی های زیر را داشته باشید و در ادامه مسیر این ویژگی ها را در خود تقویت کنید تا به بهترین برنامه نویس تبدیل شوید و به برنامه نویسی بدون جایگزین تبدیل شوید:
صبر
یک برنامه نویس خوب باید از صبر و حوصله بالایی برخوردار باشد. ویژگی صبر برای برنامه نویسان در هنگام یادگیری زبان های برنامه نویسی، در هنگام کدنویسی و انجام پروژه، هنگام کار کردن با دستگاه های مختلف و در ارتباط با مردم و شرکت ها لازم و ضروری است.
- صبر در هنگام یادگیری: در ابتدای یادگیری هر زبان و مهارتی که با آن آشنایی نداریم، صبر مهم ترین نکته است. حتما برای شما هم پیش آمده در ابتدای مسیر یادگیری یک مهارت، خسته شده و یادگیری را متوقف کرده باشید. یادگیری برنامه نویسی نیز صبر و شکیبایی بالایی میطلبد تا در میانه راه از تصمیم خود صرف نظر نکنید و یا با یادگیری ناقص یک زبان برنامه نویسی سراغ زبان بعدی نروید.
- صبر در کدنویسی: فرآیند کدنویسی زمان بر و گاهی اوقات تکراری است. صبر برنامه نویس در هنگام کدنویسی بسیار به او در این مسیر کمک خواهد کرد. همچنین شما در برنامه نویسی شما باید آمادگی ناخوانایی کدهای دیگران را داشته باشید. همه توسعه دهندگان و برنامه نویسان خود را ملزم به نوشتن کد تمیز نمیکنند و شما باید با مدل های مختلف کدنویسی مواجه شوید و اشکالات و ایرادات این کدها را اصلاح کرده و با همین کد پروژه مورد نظر را گسترش و توسعه دهید. ناخوانا بودن کدهای دیگران دلیل خوبی برای انجام ندادن وظایف برای شما نیست و این موضوع نباید دانش و مهارت شما را زیر سوال ببرد. پس صبور باشید!
- خرابی دستگاه ها: دستگاه هایی که ما روی آنها کار می کنیم دوست دارند در بدترین زمان ممکن خراب شوند و کاری از دست برنامه نویس ساخته نیست. پس تنها باید صبر کرد.
- ارتباط با مردم و شرکت ها: مردم با هم فرق دارند. مشتریان و کارکنان شرکت ها متفاوت هستند و یک برنامه نویس موفق باید با تمامی همکاران و کارفرمایان با شخصیت های متفاوت، ارتباط موثری برقرار کند. ممکن است در بخشی از کار مجبور به توضیح پروژه خود به افرادی با سطح علمی پایین تر شوید و این امر نیز نیازمند صبر و شکیبایی شماست. برنامه نویسان صبور، در زمینه پیشبرد پروژههای بزرگ و پیچیده، بسیار موفق عمل میکنند. آنها به دلیل توانایی در کنترل استرس و فشارهای کاری، برای رسیدن به نتیجهای مطلوب، زمان و تلاش بیشتری صرف میکنند.
دقت
یک برنامه نویس خوب همیشه باید با دقت بالایی جزئیات را زیر نظر داشته باشد. کوچکترین جزئیات در برنامه نویسی، بزرگترین اشکالات را به وجود خواهند آورد و همین جزئیات کوچک، کیفیت کد را مشخص خواهد کرد. حتی به خرج دادن وسواس در چک کردن کدها به کمک شما خواهند آمد و بسیاری از ایرادات در پنجمین بررسی کد، خود را به شما نشان دادند.
همچنین در ارائه نکات و دستورالعمل ها به سایرین نیز باید دقت بالایی داشته باشید. اگر کدی را ناقص رها میکنید، نکات و دستورالعمل های موردنیاز برای تکمیل کد را در انتهای کد بنویسید تا خودتان و یا برنامه نویسان دیگر در آینده راحت تر کد شما را تحلیل کنند. همچنین ارائه مستندات و نکات فنی به دیگر اعضای تیم، مشتریان، رهبر تیم و … یکی از نکات ضعف اکثر برنامه نویسان است؛ این مستندات باید نگاهی عمیق و جزئی به بحث فنی کد شما داشته باشد و دیدی عمیق به دیگران بدهد.
نظم و برنامه ریزی
کار برنامه نویس تا حد زیادی تکرارشونده است و تمرکز در هنگام کار بسیار مهم است و سرعت انجام کار را بالا میبرد. از این رو برنامه ریزی در این کاربسیار مهم است و باعث مرتب شدن وظایف و مسئولیت های شما خواهد شد. این اتفاق باعث میشود دغدغه شما در هنگام نوشتن کدها و برنامه نویسی تنها معطوف به کار شود و با برنامه ای مشخص و تمرکز کامل پیش بروید.
نظم و برنامه ریزی در برنامه نویسی همچنین باعث مشخص شدن اولویت ها در میان پروژه هاست. این نکته را در نظر داشته باشید در برنامه نویسی ممکن است اولویت پروژه توسط کارفرما در مدت رمان کوتاهی تغییر کند و داشتن برنامه مشخص شما را در این مواقع نیز یاری خواهد کرد. بیهوده وقت خود را برای چیزی که از دیدگاه مشتری یا پروژه ارزشمند نیست تلف نکنید. دستور کار خود را از همان لحظه ای که وارد دفتر می شوید تنظیم کنید و این فعالیت ها را روزانه تکرار کنید . سیستماتیک بودن همچنین تأثیر زیادی بر پیشرفت شخصی شما در جهت تبدیل شدن به یک برنامه نویس بدون نقص دارد.
تفکر منطقی
توانایی برقراری ارتباط بین حقایق و دانسته ها، نتیجهگیری و اجرای بهترین راه حل، مهارتهایی هستند که همه از آن برخوردار نیستند. داشتن توانایی تحلیل داده ها و تفکر منطقی در راستای رسیدن به بهترین راه حل در چهارچوب ارتباط بین داده ها یکی دیگر از ویژگی های برنامه نویس خوب است که معمولا به عنوان تفکر منطقی نام برده میشود. تقویت این ویژگی مسیر برنامه نویسی را ساده تر میکند و یکی از راه های تقویت تفکر منطقی، برنامه نویسی است. پس برنامه نویسان هر لحظه با این ویژگی درگیر هستند و در حال تقویت تفکر منطقی هستند.
این ویژگی است که به شما کمک میکند یک راه خروج مناسب از خطاهای کد و مشکلات ایجاد شده در پروژه پیدا کنید. توانایی درک ارتباطات بین مراحل مختلف کدنویسی یکی از اصول و پایه های برنامه نویسی است. در صورت عدم درک این ارتباطات ما کدهایی خلق خواهیم کرد که وقتی در کنار یکدیگر قرار میگیرند خواسته های ما را برآورده نخواهند کرد.
اعتماد به نفس
داشتن تیمی سخت کوش، گروهی هماهنگ و افراد متعهد به گروه همیشه بهترین گزینه و کمک حال شما خواهد بود. اما اگر این اتفاق نیفتاد چه راهی در پیش دارید؟
داشتن اعتماد به نفس در این مسیر و اتکا به دانش خود به معنای فرار از کار گروهی و یا غرورکاذب نیست بلکه شما باید توانایی این را داشته باشید که مانند گروهی تک نفره عمل کنید تا در صورت میسر نشدن انجام گروهی کارها، بتوانید بر دانش خود اتکا کنید و در بدترین حالت با پیدا کردن متخصصان از طریق اینترنت و … بخشی از کارها را به آنها بسپارید.
خلاقیت
در هنگام مواجهه با مسائل و مشکلات جدید، خلاقیت انسان هاست که به کمک آنها میآید و راهکارهای جدیدی را برای عبور از این مشکلات ارائه میدهد. از آنجایی که برنامه نویسان همواره با چالش ها و مسائل جدید روبرو میشوند، ابتکار و خلاقیت یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که آنها باید داشته باشند. در برنامه نویسی برای رسیدن به یک هدف مشخص ده ها مسیر متفاوت وجود دارد و برنامه نویسان با خلاقیت بالاتر میتوانند از مسیر ساده تر به نتیجه دلخواه برسند و حتی در مواردی کدها و نتیجه بدست آمده کیفیت بالاتری خواهد داشت.
تنبلی
بله، بله درست خواندید. تنبل بودن در یک بخشی از کار و حتی بخش بزرگی از آن برای برنامه نویس قابل قبول است. شاید با تعجب بپرسید چرا تنبلی برای برنامه نویسان ویژگی خوبی تلقی میشود؟
بیل گیتس
من یک تنبل را برای انجام یک کار سخت انتخاب می کنم. زیرا یک فرد تنبل آسان ترین راه برای انجام آن پیدا می کند.
چرا برنامه نویس خوب باید تنبل باشد؟
همانطور که بیل گیتس میگوید: “من یک تنبل را برای انجام یک کار سخت انتخاب می کنم. زیرا یک فرد تنبل آسان ترین راه برای انجام آن پیدا می کند.” افراد تنبل این مهارت را دارند که به دنبال ساده ترین و سریع ترین راه حل ممکن باشند. اغلب به جای صرف ساعت ها و انجام سخت ترین شیوه، بهترین راه حل انجام راحت ترین راهکار ممکن است. گاهی برنامه نویسان خوب با فعال کردن ویژگی تنبلی خود، در سریع ترین زمان ممکن، بهترین راه حل را ارائه میدهند.
اشتیاق
یادگیری و تخصص در زمینه ای که به آن علاقه داریم بسیار ساده تر است و برای ما مانند یک سرگرمی و تفریح به حساب میآید. علاقه به برنامه نویسی نیز اشتیاق و کنجکاوی برای ادامه مسیر را به وجود میآورد. این موضوع باعث میشود علاقمندان و مشتاقان به علم برنامه نویسی به راحتی به تخصص در این حوزه دست یابند و اشتیاق و علاقه آنها به برنامه نویسی کنجکاوی آنها برای تکمیل آموزش را برمیانگیزد و نیروی محرکه آنها برای رسیدن به تخصص کامل در برنامه نویسی خواهد شد.
اگر به چیزی علاقه داشته باشید، نظم و برنامه ریزی در آموزش ها و پیش بردن پروژه ها خود به خود به وجود میآید به طوری که خود شما از این اتفاق تعجب میکنید. توجه شما به جزئیات نیز به طرز باورنکردنی ای افزایش مییابد زیرا شما میخواهید نتیجه کاری که از علاقه شما برخواسته بهترین نتیجه ممکن باشد.
آیا من میتوانم در برنامه نویسی موفق شوم؟
ویژگی های شخصیتی که در بالا به آنها اشاره کردیم، به راحتی و با انجام تمرینات و فعالیت های مرتبط تقویت خواهند شد. پس اگر از ویژگی های بالا چند مورد را در خود نمیبینید، یک خبر خوب برای شما داریم: به عقیده بسیاری از کارشناسان و برنامه نویسان برتر، یادگیری و کار در حوزه برنامه نویسی به خودی خود عامل تقویت موارد گفته شده در بالا خواهد بود و به مرور زمان با ورود به این حوزه، این ویژگی ها را تقویت خواهید کرد. پس وجود کوچکترین نقص ها و اشتباهات در ابتدای مسیر نباید باعث دلسردی شما از تلاش و گام برداشتن مستمر در این مسیر شود.
این ویژگی ها همیشه کمک حال برنامه نویسان خواهد بود و حتی در بسیاری از مشاغل و حرفه های دیگر نیز افرادی با ویژگی های گفته شده دست بالاتری نسبت به همکاران خود خواهند داشت. پس حتی اگر در میانه مسیر علاقه خود به برنامه نویسی را از دست دادید، ویژگی های مفیدی را با یادگیری برنامه نویسی بدست آورده اید و این ویژگی ها در مهارت های غیرمرتبط با برنامه نویسی نیز برای شما مفید خواهند بود. پس بهترین خبر برای افرادی که مطمئن به شروع برنامه نویسی نیستند این است که حتی در صورت رها کردن آموزش ها ویژگی های شخصیتی مفیدی در شما تقویت شده است و به قول معروف شما بر روی خودتان سرمایه گذاری کرده اید!
این ویژگی برنامه نویسی و تقویت مهارت های نرم افراد، آکادمی یاسان را بر آن داشت که ویژگی های بالا را از همان سنین کودکی در کودکان تقویت کند و با آموزش زبان های برنامه نویسی مخصوص کودکان و نوجوانان استعداد های آنها را در زمینه برنامه نویسی کشف و از آن مهمتر مهارت های نرم آنان را تقویت کند تا در سنین بالاتر نسبت به هم رده های خود برتری های چشمگیری داشته باشند. هیچ سنی برای شروع برنامه نویسی زود و یا دیر نیست و تلاش های شما در راستای یادگیری برنامه نویسی هیچ گاه بی پاداش نخواهد بود پس همین حالا شروع کن!