فهرست مطالب
معرفی Microsoft MakeCode:
یادگیری برنامه نویسی مانند یادگیری یک زبان جدید است، بله یک زبان.
در ابتدا ممکن است که یادگیری یک زبان جدید سخت به نظر برسد، اما به محض اینکه ساختار و گرامر آن را یاد بگیرید شروع به پیشرفت کرده و خودتان را با این زبان جدید بسیار راحت مییابید، و در نهایت میتوانید به آسانی صحبت کنید. نکته کلیدی در پروسه یادگیری کدنویسی برای کودکان این است که مطمئن باشید که آنها در حین یادگیری از آن لذت میبرند. در صورتی که با زبانهای برنامه نویسی پیشرفته شروع کنید، آنها خسته شده و یا از آن میترسند.
Microsoft MakeCode یکی از محیطهای مبتنی بر وب برای یادگیری کدنویسی کودکان میباشد که دارای دستگاههای محاسباتی فیزیکی مانند micro:bit میباشد، و کودکان میتوانند به جای تایپ کردن کدها، آنها را به صورت بلوکههای رنگارنگ کنار یکدیگر قرار دهند و پروژه خود را بسازند.
این محیط دارای ویژگیهای جدیدی است که تمامی آنها درقالب یک برنامه کاربردی تحت وب جمع آوری شدهاند. به علاوه نیاز به نصب هیچ گونه نرم افزاری نیست زیرا در هر مرورگر کامپیوتری و بر روی هر سیستم عاملی قابل اجرا میباشد.
به محض اینکه برنامه تحت وبِ آن از اینترنت بارگزاری شود، تمامی ویژگیهای آن آماده استفاده خواهند بود، حتی اگر اینترنت شما قطع شده باشد، و اگر بعدا دوباره به برنامه تحت وب آن بازگردید، در حالی که اینترنت شما متصل نیست، همچنان میتوانید با آن کار کنید.
Microsoft MakeCode دارای پنج ویژگی برجسته است:
۱- یک ویرایشگر مبتنی بر بلوکه و یک ویرایشگر جاوا اسکریپت برای ایجاد پروژهها: این ویرایشگرها قابلیت انتقال رفت و برگشت به نمایش برنامههای مبتنی بر تصویر و متن را دارند.
۲- یک شبیه ساز مبتنی بر وب برای دستگاه فیزیکی (برای مثال micro:bit ) که کمک میکند تا دانشآموزان بتوانند برنامههای خود را تست و ویرایش کنند، حتی اگر دستگاه فیزیکی ندارند یا آن را در منزل جا گذاشتهاند.
۳- یک راهنما با عنوان “Getting Started” که کمک میکند تا ویژگیهای پایه این محیط برنامه نویسی معرفی شود. همچنین مجموعهای از پروژهها برای ساختن و کدنویسی نیز در آن عنوان شده است.
۴- یک کامپایلر که به صورت آنی یک فایل قابل اجرا را به منظور دانلود و یا کپی برای دستگاه فیزیکی ایجاد میکند.
۵- قابلیت اشتراک گذاری برنامهها تا دانشآموزان بتوانند برنامههای خود را با یکدیگر و معلمین خود به اشتراک بگذارند.
همچنین Microsoft MakeCode میتواند با سایز صفحه نمایش شما وفق پیدا کند (شما میتوانید آن را بر روی سیستم کامپیوتری، لپ تاپ، تبلت و یا گوشیهای همراه اجرا کنید.)
همانطورکه در منوی بالای صفحه (که با نام A مشخص شده است) میبینید، دو دکمه تعبیه شده است تا بتوانید از ویرایشگر مبتنی بر بلوکه به ویرایشگر مبتنی بر جاوا اسکریپت جا به جا شوید.
در زیر منوی اصلی پنج قسمت اصلی وجود دارد:
در سمت چپ شبیه ساز میکروبیت قرار گرفته است، که به محض اعمال تغییرات در برنامه، خروجی به صورت اتوماتیک اجرا میشود (که با نام B مشخص شده است). دکمههایی در زیر شبیه ساز قرار گرفتهاند به شما این امکان را میدهند که اجرای برنامه را متوقف و یا شروع کنید و سایر ویژگیهای شبیه ساز را کنترل کنید.
در سمت راستِ شبیه ساز، تولباکس یا جعبه ابزار قرار گرفته است (که با نام C مشخص شده است) که در آنجا میتوانید دسته بندی مختلف بلوکهای برنامه نویسی را ببینید. در زیر دسته بندی basic دستههای input ,Music ،Led و Radio میباشند که دسترسی به ویژگیهای به خصوصِ میکروبیت را فراهم کردهاند. دستههای Loops, Logic ,variables و Math دسترسی به ساختارهای برنامه نویسی کلی را فراهم میکنند، و دسته بندی Advanced مشخصههای دیگری از میکروبیت شامل سریال و پینها را در بر میگیرد.
در سمت راست جعبه ابزار، ویرایشگر برنامه نویسی قرار گرفته است (که با نام D مشخص شده است) و شما میتوانید در آنجا برنامه خود را ساخته و یا آن را ویرایش کنید.
یک جعبه ابزار در قسمت پایین صفحه (که با نام E مشخص شده است) وجود دارد که دکمه Download مهمترین قسمت آن است، و از طریق آن میتوانید یک فایل را به میکروبیت منتقل کنید. سایر قسمتهای این جعبه ابزار، شامل undo/ redo و zoom-in/zoom-out میباشد.
ویرایشگر جاوا به دانش آموزان اجازه میدهد تا از بلوکههای تصویری به متن بروند و ویژگیهای برنامه نویسی مدرن را یاد بگیرند. دسته بندی جعبه ابزار مشابه دسته بندی ویرایشگر تصویری است. در زیر نسخه جاوا برنامه را میتوانید ملاحظه کنید:
همانطور که میبینید رنگ بندی کدنویسی برای کلمات کلیدی در نسخه جاوا مشابه نسخه تصویری میباشد.
به علاوه نسخه ویرایشگر جاوا امکاناتی را برای دسته بندیهای مختلف برنامه نویسی فراهم کرده است (مطابق شکل زیر). در این قسمت کاربر میتواند کلمه “basic” را تایپ کند و ویرایشگر لیستی از تمامی تابعهای موجود در این دسته بندی را به شما ارائه خواهد داد.
نمونهای از پروژههای ایجاد شده توسط MakeCode شامل دو مورد زیر میباشد:
۱) ربات مقوایی که دهان او در پاسخ به محرک نور باز و بسته میشود.
۲) گیتار الکترونیکی که در پاسخ به محرک حرکتی، صدا تولید میکند.