مطالب آموزش برنامه نویسی کودکان

برنامه نویسی و خلاقیت

آیا برنامه نویسی و خلاقیت دو مقوله مجزا هستند؟

همیشه برنامه نویسی به تفکر ریاضی و محاسباتی منتسب می‌شود. مردم تمرکز می‌کنند، فکر می‌کنند و راه‌حلی را کشف می‌کنند. آیا می‌توان نتیجه گرفت برنامه نویسی و خلاقیت ارتباطی ندارند؟

ریاضیدانان و برنامه‌نویسان همیشه به عنوان عاشقان سینه‌چاک فناوری و آینده شناخته می‌شوند. آنها مسائل پیچیده‌ای را حل می‌کنند تا در نهایت به محصول ارزشمندی دست یابند. با دانشی که ما از آموزش اصولی داریم باید بگوییم برنامه نویسی و خلاقیت دو بال پرواز هستند. ولی والدین چگونه می‌توانند روشی برای آموزش برنامه نویسی به فرزندشان انتخاب کنند که هم‌زمان تفکر خلاق آنها نیز پرورش یابد. اجازه بدهید با هم مسئله تأثیر آموزش برنامه نویسی به کودکان در پرورش خلاقیت آنها را مورد بررسی قرار دهیم.

 

میتونید این مقاله رو صوتی گوش کنید:

 

چطور با برنامه نویسی، ذهن خلاق فرزند خود را پرورش دهیم؟

کودکان خلاق هستند، آنها بسیار بیشتر از آنچه ما فکر می‌کنیم درک می‌کنند. از فرزند خود بخواهید جواب معما پیدا کند، پازل حل کند، یا با بلوک‌های آجرسازی خود چیزی بسازد، و منتظر باشید تا راه‌حل‌ها و ایده‌های خلاقانه فرزند خود را مشاهده کنید مطمئن باشید از نتیجه این کار شگفت‌زده می‌شوید.

برنامه نویسی و خلاقیت

کودکان همیشه تلاش می‌کنند آنچه در زندگی واقعی می‌بینند را با ابزارها و وسایل اسباب‌بازی خود به یک بازی تبدیل کنند. در هنگام آموزش برنامه نویسی آفلاین که اولین مرحله آموزش برنامه نویسی است نیز دقیقاً همین اتفاق رخ می‌دهد.

منظور از برنامه نویسی آفلاین، آموزش برنامه نویسی به کودکان بدون نیاز به کامپیوتر یا هر وسیله تکنولوژیکی است. در ابتدای کار برای ایجاد تعامل بیشتر از طریق فعالیت‌های دستی به بچه‌ها آموزش داده می‌شود.

 

والدین چطور می‌توانند پرورش خلاقیت کودکان با برنامه نویسی را محقق کنند؟

– نقطه شروع آموزش خود را تعیین کنید.

کودکان برای یادگیری هر مسئله‌ای نیاز دارند آن موضوع را به چیزی در اطراف خود ارتباط دهند. در مرحله اول کودکان باید بیاموزند برنامه نویسی یک زبان خلاقانه و منحصر به فرد است و این نقطه شروع و اساس کار آموزش است. برنامه نویسی به طور کلی “ابزاری برای شکل‌گیری یک اتفاق بر روی یک صفحه مانیتور” یا “دستورالعملی که به یک روبات داده می‌شود تا عملی انجام دهد” تعریف می‌شود و خلاقیت، کشف راه‌حلی جدید و تازه و مجزا از جواب‌های حاضر و آماده است اینجاست که برنامه نویسی و خلاقیت با یکدیگر در هم تنیده می‌شوند.

– استعداد فرزندتان را بشناسید.

روش‌های مختلفی برای آموزش وجود دارد یک روش این است که شما به دنبال رسیدن به هدف نهایی باشید و  برای رسیدن به آن هدف، مراحلی که کودک باید قدم به قدم طی کند را به او نشان می‌دهید. روش دیگر این است که برای رسیدن به هدف به کودک خود ابزار مناسب بدهید و اجازه دهید او با استفاده از خلاقیت خود به دنبال حل مسائل باشد.

آزمون و خطا روشی است که در نهایت منجر به یادگیری در کودکان می‌شود پس در هنگام ارزیابی به جای آن که نتایج کلی کار را بررسی کنید ببینید کودک شما تا چه اندازه می‌تواند ایده‌ها و نظرات خود را مطرح کند زیرا بسیاری از بچه‌ها ممکن است ایده‌های خود را به خوبی ارائه کنند ولی خروجی آن با آنچه شما انتظار دارید تفاوت داشته باشد.

– به علایق فرزندتان بها بدهید.

دنیای آموزش کودکان به دو بخش تقسیم می‌شود: بخش اول زمانی است که فعالیت‌هایی برای پرورش علایق کودکان تدارک دیده می‌شود. بخش دوم زمان متناسب‌سازی فعالیت‌های مختلف با علایق کودکان است. در مورد پرورش خلاقیت کودکان با برنامه‌ ویسی، کودکان باید در حین انجام کارهایی که عاشق آن هستند برنامه نویسی را یاد بگیرند. بنابراین در طول آموزش باید بازی‌های آموزشی در اختیار کودک قرار گیرد که به نوعی در ارتباط با علایق کلی او باشد.

این‌ها کارهایی است که شما خود در خانه نیز می‌توانید برای فرزندتان تدارک ببینید. ولی برنامه‌ها، رویدادها و مؤسسات آموزشی مختلفی نیز وجود دارند که به طور اختصاصی در زمینه پرورش خلاقیت کودکان با برنامه نویسی فعالیت می‌کنند.

پرورش خلاقیت کودکان با برنامه‌نویسی

چطور خلاقیت فرزند خود را پرورش دهیم؟

به همان اندازه که پیوند برنامه نویسی و خلاقیت اهمیت دارد، لازم است والدین در زمینه پرورش خلاقیت فرزند خود آگاهی داشته باشند. علاوه بر اینکه والدین باید برای پرورش خلاقیت فرزند خود بر فعالیت‌های خاصی تمرکز کنند، روش‌های رفتاری دیگری نیز وجود دارد که در تعاملات روزمره باید مورد توجه قرار گیرند.

آیا شما تمایل دارید فرزندتان به یک برنامه نویس تبدیل شده و زبان برنامه نویسی را به خوبی درک نماید؟پس باید بر ذهن خلاق او کار کنید.

ما در اینجا توصیه‌های جالبی برای پرورش خلاقیت کودکان داریم:

– داستان خودت را خلق کن.

قصه شبانه می‌تواند بهترین مثال در این زمینه باشد زیرا زمانی که شما برای کودک خود داستان سرایی می‌کنید به فرزند خود کمک می‌کنید تا قوه تخیل خود را به کار گیرد و داستانی که شما خلق کردید را ادامه دهد. این یک روش مهم در پرورش خلاقیت کودکان است.

– اجازه دهید فرزندتان نقش جدیدی ایفا کند.

کودکان در لباس‌های مختلف می‌توانند دکتر، پدر، مادر، ریاضیدان، معلم یا نقش‌های دیگری را ایفا کنند. البته مجبور نیستید هر بار لباس تازه‌ای به کودک بدهید اجازه بدهید که کودک نقشی را که به آن علاقمند است انتخاب کند؛ سپس با همفکری هم تلاش کنید این شخصیت را خلق کنید؛ مثلاً ببینید این شخصیت به چه ابزاری نیاز دارد. این کار به کودک شما این فرصت را می‌دهد تا لباسی مناسب شخصیت مورد نظر خود پیدا کند. برای این کار اجازه دهید خلاقیت به خرج دهد و لباسی برای خودش بسازد و اگر لازم بود به او کمک کنید.

– از کودک خود سؤال بپرسید.

سؤالات تأمل برانگیز و پایان باز همیشه جالب هستند. این سؤالات کودک را وادار می‌کند که فکر کند، خیال پردازی کند و جواب‌های غیرمنتظره بدهد. این سؤالات جواب مشخصی ندارند. جواب این سؤالات به طرز تفکر کودک بستگی دارد. به همین خاطر چنین سؤالاتی یکی از راههای پرورش خلاقیت و ایجاد فرصتی برای متفاوت اندیشیدن کودکان است. برای طرح چنین سؤالاتی، از نظرات شخصی کودکان بپرسید؛ موقعیتی را توصیف کنید و از کودک بپرسید اگر او در چنین موقعیتی قرار گیرد چه می‌کند؟

– تماشای تلویزیون را محدود کنید

برنامه نویسی پیوندی ناگسستنی با تکنولوژی دارد و شاید این مسئله بر خلاف توصیه‌های ما برای پرورش خلاقیت کودکان به نظر برسد. کودکان می‌توانند با آموزش برنامه نویسی آفلاین آغاز کرده و در مراحل بعدی به برنامه نویسی با استفاده از نمایشگر بپردازند. این روش بسیار مؤثرتر است زیرا اساساً کامپیوتر کارها را بسیار ساده می‌کند در حالی که می‌خواهیم کودکان را به تفکر بیشتر وادار کنیم. پس کودکان را از تکنولوژی دور نگه دارید و اجازه دهید با اسباب‌بازی‌های معمول خود سرگرم باشند و از خلاقیت آن‌ها شگفت زده شوید.

چرا کودکان باید خلاق باشند؟

تأثیر آموزش برنامه نویسی به کودکان به استعداد آنها بستگی دارد ولی تقریباً هر کودکی می‌تواند برنامه نویسی کند. کودکان باید ذهن خلاقی داشته باشند زیرا بدون تفکر چطور می‌توانند ایده‌ای مطرح کنند یا راه‌حلی برای مشکلی پیدا کنند؟ تمام کارهای ساده‌ای که کودکان برای حل مشکلات و رفع موانع می‌کنند در واقع خلاقیت است.

اگر می‌خواهید برنامه نویسی را به فرزند خود آموزش دهید ابتدا باید ذهن خلاق او را پرورش دهید، اجازه دهید در مورد برنامه نویسی آفلاین بیشتر یاد بگیرد و سپس او را با دنیای تکنولوژی و نمایشگرها آشنا کنید تا برنامه نویسی کند.

بازی‌های برنامه نویسی مختلفی وجود دارد که والدین می‌توانند با آن‌ها شروع کنند. بازی‌هایی که از طریق بلوک‌های متحرک به کودکان آموزش می‌دهد. در مراحل بعد کار سخت‌تر شده و برنامه نویسی نیز وارد برنامه می‌شود که این مراحل برای بچه‌های بزرگتر و بزرگسالان مناسب است.

تأثیر آموزش برنامه نویسی به کودکان در پرورش خلاقیت

 

نکته‌ای که در آخر باید بر آن تأکید کنیم پیوند ناگسستنی برنامه نویسی و خلاقیت است. کودکان برای یادگیری برنامه نویسی باید از خلاقیت خود استفاده کنند؛ نه تنها برای شروع آموزش بلکه در تمام مراحل بعدی نیز برنامه نویسی و خلاقیت لازم و ملزوم یکدیگرند.

پس تلاش کنید خلاقیت فرزند خود را پرورش دهید و برای آنها این فرصت را ایجاد کنید که برای پیشروی در بازی از افکار، ایده‌ها و راه‌حل‌های خود استفاده کنند.

 

هدف ما در کلوب برنامه‌نویسی آکادمی یاسان بکارگیری تکنیک‌های تفکر کامپیوتری در راستای آموزش مهارت حل مسئله در کودکان است. ما معتقدیم همه کودکان به آموزش برنامه نویسی نیاز دارند. زیرا تأثیر آموزش برنامه نویسی به کودکان در پرورش خلاقیت آن‌ها در دنیا اثبات شده است. در حقیقت آموزش برنامه نویسی به کودکان، آموزش تفکر منطقی، حل مسئله و تصمیم‌گیری در شرایط مختلف است.

بچه‌ها در کلوب برنامه نویسی آکادمی یاسان در قالب ساخت بازی، حل مسائل رباتیک و … به تعامل با یکدیگر پرداخته و ذهن خود را به چالش می‌کشند. فارغ از اینکه برنامه نویسی یکی از مهارت‌های اساسی دنیای آینده به شمار می‌رود آموزش برنامه نویسی با پرورش ذهن خلاق کودکان موجب می‌شود مهارت‌های اجتماعی آنها نظیر قدرت تصمیم‌گیری و تعامل با دیگران نیز تقویت شود.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا