
تاثیر برنامه نویسی اسکرچ بر تقویت تفکر ریاضی کودک
تاثیر برنامه نویسی اسکرچ
اسکرچ، محیطی غنی برای برنامه نویسی کودک و نوجوان از نظر امکان کاربرد رسانههای مختلف مانند گرافیک، صوت و ویدئو میباشد که با استفاده از بلوکهای دستوری کودکان و دانشآموزان میتوانند به برنامه نویسی بپردازند. برای سنین پایینتر و برنامه نویسی کودک، ScratchJr و برای سنین بالاتر و آموزش برنامه نویسی نوجوانان Scratch پیشنهاد میشود. در هر دو نسخه، در هر زمان میتوان بلوکها را در کنار هم قرار داد یا از هم جدا نمود. همچنین هر دو نسخه بسیار جذاب و سرگرم کننده هستد.
در برنامه نویسی اسکرچ دانشآموزان میتوانند مفاهیم هندسی و اندازهگیری مانند مختصات، زاویه و اندازهگیری طول را تجربه نمایند. همچنین برنامه نویسی اسکرچ، حل خلاقانه مسائل و استدلال منطقی را تسهیل مینماید و مشارکت را تشویق میکند.
تقویت تفکر ریاضی کودک
برنامه نویسی اسکرچ را علاوه بر ابزار آموزش برنامه نویسی به کودکان و نوجوانان، میتوان به عنوان ابزاری برای تقویت تفکر ریاضی کودک به کار برد. یکی از شیوههای جالب انجام این کار، تشویق دانشآموزان به ساخت یک بازیِ ریاضی برای بچههای سالهای پایینتر است. این کار را میتوان بهصورت حداقلی در حد تعریف یک پروژه توسط مربی یا با خلاقیت خود دانشآموزان در نظر گرفت. البته همین کار حداقلی هم بسیار جالب و تأثیرگذار است. از طرفی در صورت امکان، میتوان دانشآموزان را در گروههای دو یا چند نفره مأمور مصاحبه با دانشآموزان سالهای پایینتر مثلاً کلاس اول یا دوم دبستان و معلم آنها نمود. در این مصاحبهها سطح دانش ریاضی مخاطبین بازی و احیاناً نکات مهم از دید معلم ایشان مشخص میشود. سپس دانشآموزان بر اساس مصاحبهها و با استفاده از خلاقیت خود به طراحی و اجرای بازی آموزشی میپردازند. در طی این فرآیند نیز به صورت مستمر در یک فضای وبلاگی، گزارش کار و پیشرفت پروژه خود را منعکس مینمایند.
برنامه نویسی اسکرچ را علاوه بر ابزار آموزش برنامه نویسی به کودکان و نوجوانان، میتوان به عنوان ابزاری برای تقویت تفکر ریاضی کودک به کار برد.
این شیوه علاوه بر تقویت تفکر ریاضی کودک و تواناییهای حل مسئله و برنامهسازی رایانهای، برقراری ارتباط، مهارت نگارش و خلاقیت دانشآموزان را نیز تقویت کرده و با استفاده از یادگیری موقعیتی، این تقویت توانمندی و مهارت را در سطحی بسیار بالا انجام میدهد.
با توجه به اینکه این شیوه طراحی بازی آموزشی توسط دانشآموزان، مهارتهای برنامه نویسی کودک و نوجوان و تفکر ریاضی را همراه با مجموعهای از مهارتهای نرم (Soft Skills) مهم تقویت مینماید، توصیه میشود بر اساس امکانات و فرصت موجود در هر مجموعه آموزشی متناسب سازی شده و بکارگرفته شود.