
فهرست مطالب
در دنیای تکنولوژی و فناوری، یادگیری چند مهارت خاص برای سوار شدن بر قطار پیشرفت، لازم است. یکی از این مهارتهای ضروری، برنامه نویسی است. شاید با شنیدن نام برنامه نویسی، یک غول بزرگ و پیچیده در ذهنتان تصور کنید. اما این را بدانید که با آموزش اصولی و گام به گام، در هر سن و شرایطی، میتوانید به ماهرترین افراد این حوزه بدل شوید. اگر میخواهید بدانید برنامه نویسی چیست و مشتاق آشنایی با آن هستید با ما همراه ما باشید.

برنامه نویسی چیست؟
به نوشتن کدهای مختلف و کاربردی توسط نرمافزارهای مخصوص کد نویسی، که در نهایت منجر به اجرای وظیفهای خاص توسط سیستم میشود را برنامه نویسی میگویند.
کاربرد برنامه نویسی در روزمره
شما در طول روز، بارها و بارها از امکانات برنامه نویسی و مزایای آن بهره میبرید بدون آن که به این مسئله توجه کنید. لپ تاپ، کامپیوتر، تلفن همراه، ربات، ریموتهای کنترل، سیستم کنترل لوازم در منزل و … همه مدیون دانش کدهای کاربردی است. بدون ارائه یک برنامه ی مناسب به دستگاه پردازشگر، مثل کامپیوتر و اجرای دستورات کدهای مختلف توسط آن، بهره بردن از مزایای ویژه و خاص آنها امکانپذیر نیست.

کاربرد برنامه نویسی چیست ؟
به کمک این دانش، میتوان برنامههای مختلف مانند بازیهای کامپیوتری، اپلیکشنهای موبایل، حرکت رباتها را ایجاد، ویرایش و اجرا کرد. در سادهترین حالت، به کمک نرمافزارهای برنامه نویسی، میتوانید محاسبات ریاضی ابتدایی مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم انجام دهید. و در پیچیدهترین حالت، میتوانید به کمک این مهارت، موشکهای فضاپیما را به حرکت درآورید.

زبان های برنامه نویسی
زبان برنامه نویسی مانند هر زبان دیگری، دارای قواعد و استانداردهای مشخصی است. این زبان مطابق با قراردادهای جهانی، تهیه و تنظیم می شود. هر چند در نرمافزارهای مختلف، تفاوتهای جزئی در نگارش کدها و علائم وجود دارد اما تقریبا اکثر آنها از معیارهای مشابه استفاده میکنند. شما میتوانید با نرمافزارهای مختلف آشنا شوید و از زبان کدهای آن، آن طور که میخواهید بهره ببرید.

برنامه نویسی در زندگی
همانطور که پیش از این گفته شد در بسیاری از امکانات و تجهیزات روزمره از دانش برنامه نویسی استفادههای بسیاری میشود. به گونهای که تصور دنیا بدون استفاده از این مهارت ویژه، امری غیر ممکن است. پس از این که دریافتیم برنامه نویسی چیست حالا نوبت معرفی کاربردها است. در ادامه به معرفی کاربردهای برنامه نویسی میپردازیم.
- تلفن همراه: باز شدن قفل تلفن همراه، ارسال پیامک، بهرهوری از اپلیکشنهای مختلف، بازیهای موبایل، گرفتن عکس و سلفی، تنظیم آلارم و … همه توسط کدهای مخصوص از پیش نوشته شده اجرا میشوند.
- یخچالهای هوشمند: صفحه نمایشگر دیجیتال، عیبیابی هوشمند، تنظیم خودکار دما، سنسورهای تشخیصدهنده و … بوسیله برنامهای که توسط متخصص به یخچال فریزر هوشمند داده میشود عمل میکنند.
- کامپیوتر و لپ تاپ: استفاده از سیستمهای ویندوز، لینوکس، مک، برنامهها و امکانات موجود در آنها، به کمک برنامه نویسی ممکن است.
- بازی و سرگرمی: اگر به بازیهای اندرویدی و کامپیوتری علاقه دارید و هر روز به آن میپردازید باید از دنیای گسترده برنامه نویسی ممنون باشید. یکی از گستردهترین کاربردهای برنامه نویسی برای علاقمندان کودک، نوجوان و جوان، طراحی و اجرای بازیهای جدید و متنوع است. در همین راستا در آموزش برنامه نویسی کودکان در آکادمی یاسان تلاش بر آن است که آموزش ها همراه با بازیسازی و سرگرمی باشند .

کاربردهای تخصصی برنامه نویسی چیست ؟
- تجزیه و تحلیل دادههای علمی: در علوم مختلف مانند زیستشناسی، آمار، ریاضی و … برای آنالیز دادههای مختلف از نرمافزارهای متنوع برنامه نویسی استفاده میشود. پیچیدهترین آنالیزها و دستیابی به برترین نتایج علمی، با استفاده از این مهارت شگرف انجام میشود.
- سیستمهای هوشمند تلویزیون، ریموت و کنترل: در تمام سیستمهای هوشمند اطرافمان، قطعا با روشهای مختلف، از کدنویسی و الگوریتمهای برنامه نویسی استفاده شده است. بدین طریق میتوان آپشنهای فراوان دلخواه را روی آنها پیادهسازی کرد.
- اتومبیل: اتومبیلهای مدرنی که در سطح شهر میبینید دارای کامپیوترهای پیشرفتهای هستند که به آنها قابلیتهای فوقالعادهای میدهد. هر چه برنامه ارائه شده به کامپیوتر اتومبیل، پیچیدهتر، دقیقتر و کاربردیتر باشد حس راحتی و امنیت در آن دستگاه بیشتر است.
خلاصه کلام این که در هر سمت و سویی که مینگرید حداقل یک بهرهوری از برنامه نویسی مییابید. ما در این قسمت تنها به چند مثال معمول و رایج محیط اطرافمان بسنده کردیم. این در حالی است که شما در ذهن خود میتوانید تکنولوژیهای بیشماری را در قالب برنامه نویسیهای مختلف تجسم کنید و درک خود را از کاربردهای این مهارت افزایش دهید.

تاریخچه برنامه نویسی به کجا برمیگردد؟
ابتداییترین دستگاههای قابل برنامهریزی در طول تاریخ، مربوط به حوزه موسیقی بود. در حقیقت، دستگاه پخش موسیقی اتوماتیک فلوت و درام به عنوان اولین و دومین دستگاه قابل برنامهریزی جهان بود. پس از آن در سال 1843، نگارش اولین الگوریتم تاریخ به عنوان یک برنامه آغاز شد. در این سال، آدا لاولایس، برای یک ماشین حساب ابتدایی، بر روی کاغذ، اولین الگوریتم ماشین را نوشت. در گذشته یارانه و سیستمی برای ثبت کدهای ارزشمند وجود نداشت بنابراین از کاغذ به این منظور کمک میگرفتند.
ابتداییترین دستگاههای قابل برنامهریزی در طول تاریخ، مربوط به حوزه موسیقی بود. در حقیقت، دستگاه پخش موسیقی اتوماتیک فلوت و درام به عنوان اولین و دومین دستگاه قابل برنامهریزی جهان بود. پس از آن در سال 1843، نگارش اولین الگوریتم تاریخ به عنوان یک برنامه آغاز شد. در این سال، آدا لاولایس، برای یک ماشین حساب ابتدایی، بر روی کاغذ، اولین الگوریتم ماشین را نوشت. در گذشته یارانه و سیستمی برای ثبت کدهای ارزشمند وجود نداشت بنابراین از کاغذ به این منظور کمک میگرفتند.

دگرگونی در دنیای برنامه نویسی
در سال 1949، زبان های برنامه نویسی سطح بالا ابداع شد و کد کوتاه برای آن پیشنهاد شد. پیشنهاد آن توسط مک کالی و پیادهسازی کدهای آن توسط ویلیام اشمیت انجام شد. در سال 1952، زبان کامپایلر، در ماشینهای حساب اولیه به کار رفت.
زبان FORTRAN، قدیمیترین زبان برنامه نویسی امروز، در سال 1357، ایجاد شد. هنوز هم در رایانههای بزرگ جهان از این زبان استفاده میشود. ابداع FORTRAN کمک بزرگی به آنالیزهای علمی و آماری کرده است.

زبان الگوریتمی ALGOL در سال 1958 و زبان COBOL، در سال 1959 ابداع شدند که در پیشبرد امور بانکی، سیگنالهای بیمارستانی، گسترش نرمافزارهای برنامه نویسی و … کمک شایانی کردند. از سال 1972، به مرور زبان برنامههای روبی، جاوا، پایتون، C، ++C، Objective-C و … ایجاد شدند. پیشرفتی که اکنون در نوشتن کدهای کاربردی در سراسر جهان، به عنوان بال قدرتمند تکنولوژی دیده میشود مدیون سالهای طولانی تلاش مستمر دانشمندان و متخصصین مجرب است.
انواع زبان های برنامه نویسی
برنامه نویسی چیست و انواع زبانهای آن کدام است؟ در یک دسته بندی کلی، زبان های برنامه نویسی به دو دسته مهم تقسیم میشود. زبانهای سطح پایین و زبانهای سطح بالا، نام این دو دسته مهم است.

زبان های برنامه نویسی سطح پایین
درک این زبانها به سختی زبان ماشین نیست اما به هر حال هنوز هم تفسیر و درک فرایند اجرای آن دشوار است. زبانهای سطح پایین به زبان سختافزاری شبیهاند بنابراین به سرعت در کامپیوتر قابل اجرا هستند. زبان اسمبلی یک زبان سطح پایین است که برای اهداف در زمینههای خاصی کاربرد دارد. به عبارتی کنترل عملکرد حافظه دستگاه و اجرای ساز و کارهای سختافزاری به کمک زبان اسمبلی قابل انجام است. طی اجرای دستورات اسمبلی، کدها ابتدا به زبان ماشین ترجمه و سپس اثر خود را بر سیستم رایانه میگذارند. در تعریفی خلاصه و مفید، نزدیکترین زبان برنامه نویسی به زبان ماشین و همچنین زبان قابل خواندن توسط انسان را زبان اسمبلی گویند. اگر قصد تنظیم دستورات سخت افزاری در برنامه خود را ندارید نیازی به یادگیری زبانهای سطح پایین نیست. چرا که به راحتی میتوانید با جذابیتها و عملکردهای بیشمار زبان های برنامه نویسی سطح بالا، به اهداف خود دست یابید.

زبان برنامه نویسی سطح بالا
پس از تجربه سختیهای درک زبان اسمبلی برای افراد، ایدهها برای شکلگیری زبان های برنامه نویسی شی گرا شکل گرفت. بر پایه زبان برنامه شی گرا، زبانهای برنامه نویسی سطح بالا ایجاد شدند که همگی از اصول ویژه شی گرایی پیروی میکنند. به لطف ابداع زبانهای برنامه نویسی سطح بالا، کار برنامه نویسی برای همه علاقمندان با سنین مختلف آسانتر شده است. در زبان سطح بالا، کدها توسط کلمات انگلیسی قابل فهم برای انسان ایجاد و توسط سیستم، به زبان ماشین ترجمه میشوند.
زبانهای پایتون، جاوا، C، سی شارپ، روبی و … از مثالهای زبان های سطح بالا هستند. این زبانها، برای نوشتن و اجرای کدها بسیار راحتتر از برنامههای قبلی هستند. به کمک زبان سطح بالا، شما میتوانید در حوزههای زیر فعالیت کنید:
- برنامه نویسی برای اپلیکیشنهای تلفن همراه
- برنامه نویسی تحت وب
- برنامه نویسی ویندوزی
- برنامه نویسی چند منظوره

یادگیری برنامه نویسی را چطور شروع کنم؟
اگر تا اینجای مطلب با ما همراه بودهاید یعنی به حوزه برنامه نویسی علاقه دارید. اما شاید همانند بسیاری از فراگیران دیگر در انتخاب نوع زبان برای شروع یادگیری دچار سردرگمی شوید. ابتدا بهتر است با مفاهیم کلی برنامه نویسی آشنا شوید تا بتوانید به راحتی به سوال برنامه نویسی چیست پاسخ دهید. ما در این مقاله این موارد را برایتان به طور کامل شرح دادیم. سپس به اهدافی که در ذهن دارید و میخواهید برای دستیابی به آنها، برنامه بنویسید فکر کنید.

آیا حوزه مورد علاقه شما اندروید است یا ویندوز؟ آیا برای آنالیز داده نیاز به استفاده از این مهارت دارید یا برای طراحی یک بازی کامپیوتری؟ با زبان انگلیسی و کار با کامپیوتر چقدر آشنایی دارید؟ پس از پاسخ به سوالاتی از این قبیل میتوانید یکی از زبان های برنامه نویسی را برگزینید و آن را یاد بگیرید. در این راه نیز میتوانید از یک متخصص مجرب و یا آموزشگاه علمی کمک بگیرید. نظرات در این حوزه مختلف است. بعضی عقیده دارند شروع آموزش با سی شارپ میتواند گزینه خوبی باشد. و برخی دیگر اسکرچ را معرفی میکنند. به هر حال توجه به علاقه، سابقه آموزشهای قبلی، پشتکار و تلاش شما در سرعت یادگیری این دانش، امری مهم است. این را بدانید که از کودکی تا بزرگسالی، با هر سطح از دانش قبلی، میتوانید به یک متخصص برنامه نویسی تبدیل شوید. به شرط آن که علاقه وافر و تلاش روزافزون شما باعث شود هیچگاه نا امید نشوید.

فعالیت آکادمی یاسان در حوزه ی برنامه نویسی چیست ؟
آکادمی یاسان با آموزش برنامه نویسی به کودکان در تلاش است مهارت حل مسئله در کودکان را تقویت کند و آنها را برای حضور فعال ذهنی در مسائل مختلف زندگی آماده کند؛ همچنین با شروع برنامه نویسی از دوران کودکی، هوش ریاضی آنها تقویت شده و در نهایت در صورت علاقه به این حوزه تا جوانی به یک برنامه نویس خبره تبدیل می شوند. برای ثبت نام فرزندان خود در دوره های آکادمی یاسان با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
سلام
پسر من یازده سالشه میتونه تو این دوره های برنامه نویسی ثبت نام کنه؟
برای ثبت نام چه مدارکی لازمه
با تشکر از شما و تیم آکادمی یاسان
سلام برای ثبت نام به لینک زیر مراجعه فرمایید :
ثبت نام در آکادمی یاسان
سلام وقت بخیر
دوره هاتون چقدر طول میکشه؟
سلام خسته نباشید
تمرکز آکادمی یاسان در آموزش برنامه نویسی چیست ؟ آموزش های تئوری و تاریخچه ی برنامه نویسی یا آموزش عملیاتی ؟
سلام متشکرم
آموزش های آکادمی یاسان مبتنی بر آموزش های عملی است و در تلاشیم با آموزش مبتنی بر بازی کلاس هایی جذاب و سرگرم کننده برای کودکان و نوجوانان داشته باشیم .